Home
Начало
Услуги
Специалисти
Ценоразпис
Промоции
За контакти
Масажи

 

 

Масажът е пасивен вид кинезитерапия, при който пациентът не участва активно при провеждането на процедурите. Той е пасивният, върху който масажистът /кинезитерапевтът/ провежда различни манипулации, при които основният лечебен фактор е движението. 

 На първо място масажът осъществява влиянието си върху кожата като механично отделя от кожата отпадащите клетки /люспички/ на горния кожен слой, което от своя страна подобрява кожното дишане  и усилва отделителните процеси на мастните и потни жлези и благодарение на масажа кожните  съдове се разширяват и кръвообращението на кожата се подобрява, следователно подобрява храненето на  кожата и намиращите се в нея жлези.

Окончанията на нервите под влияние на масажа на кожата оказват въздействие върху целия нервен апарат, като влияят рефлекторно върху преразпределението на кръвта в организма. На мускулите масажът придава по-голяма работоспособност и издръжливост и ги прави по-годни за всякаква работа- това се отнася до уморените и неработещи мускули. 

Масажът дава на мускулите нещо повече от обикновената почивка, тъй като 5-минутният масаж оказва върху тях по-голямо влияние, отколкото 20- минутна почивка. След 5-минутен масаж работоспособността на уморените мускули нараства от 3 до 7 пъти. 

Масажът оказва непосредствено въздействие върху кръвоносните и лимфни съдове, които лежат повърхностно или близо до кожата. Действието му се простира повече върху капилярите на кожата и върху периферно разположените съдове. Масажът действа преди всичко на периферната нервна система /ПНС/. Различните способи на масажа действат различно на нервната система.

 

 Още древните египтяни и вавилонци използвали масажни техники. Чрез тях индийците придавали гъвкавост и пластичност на тялото, за да овладеят Камасутра, а гърците съчетавали масаж и спорт, за да поддържат мускулите си. 

Това е и една от най-приятните процедури, които притежават и физиотерапевтичен ефект. Масажът активизира и собствените защитни сили на организма, стимулира лимфната система, спомага за освобождаването на токсините от организма. Но може би най- важното последствие от него остава премахването на стреса, напрежението и умората.

Безкрайно разнообразни и с различно действие са масажите, а в зависимост от силата на натиска е ефектът, който търсите.