Home
Начало
Услуги
Специалисти
Ценоразпис
Промоции
За контакти
Медицински грим

 

 МЕДИЦИНСКИ ГРИМ СЛЕД ДЕРМАТОЛОГИЧНИ ПРОЦЕДУРИ

 

 

Обикновено, когато се заговори за грим, асоциацията, която се прави веднага е с мода, актуални тенденции... Целта на медицинския грим е съвсем друга. 

Медицинкият грим е предназначен за пациентки (но също и за пациенти), страдащи от различни заболявания, изявени с постоянни или преходни кожни лезии върху видимите участъци от кожата на лицето и тялото.

Медицинският грим е удобен и лесен начин да се замаскират преходните негативни ефекти в резултат на дермато-естетични процедури в очакване на крайния резултат.

Нанасянето на грим върху лезиите след процедурата трябва  да бъде безопасно и щадящо, а също  и  лесно осъществимо, от самия пациент, независимо от разположението на видимите несъвършенства  по лицето или тялото.

Качеството на използваните продукти е от съществено значение: те трябва да бъдат много добре понасяни, некомедоногенни, лесно почистващи се, да имат добра устойчивост на вода, да притежават фотопротективни свойства и в идеалния случай да не съдържат консерванти.

 

Принцип 

Същността на медицинския грим, прилаган особено след дерматологични процедури е корекция на  цветовете. Тази техника се базира на принципа на неутрализация на цветовете, с оглед намаляване на интензивния контраст на лезиите и постигане на ефективна корекция с естествена визия, без ефекта "маска".

Принципът на неутрализация е основан на противопоставянето на два противоположни цвята от хроматичната палитра, така че единия да игнорира (неутрализира) другия:

 

  • зеленият цвят неутрализира червения
  • жълтият цвят неутрализира виолетовия (лилавия)
 

 

 
Индикации в дерматологията
 

Неутрализация на червения цвят със зелен

 

Множество заболявания и състояния на кожата  могат да провокират изявата на еритематозни и неестетични лезии по лицето: еритроза, купероза, розацея, груби инфламаторни цикатрикси, псориазис...

Най-често пациентите с такъв тип дерматози са обект на дерматологични процедури и подходящи (търсещи) за приложение на медицинския грим: след съдов лазер, дълбок пилинг, лазерен ресърфейсинг и фракциониран лазер.
Медицинският грим е особено подходящ за прикриване на третираните участъци, чийто възпалителни зони могат да останат такива в продължение на седмици.
Той
 може да бъде използван и през периода  на ре-епителизация на третирания участък.
   

Неутрализация на виолетов цвят с жълт

 

Специфични дерматологични индикации могат да бъдат екхимози и варикози. Медицинският грим може да бъде прилаган и при други дефекти като хипо или хиперпигментации (които са провокирани от конкретна патология или са резултат от неправилен начин на живот).

 

  

            След лазер                             Ринопластика

 

 

               Белези от изгаряне                                                 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 След пилинг
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 

Последователност при нанасяне на медицински коригиращ грим

 Преди поставяне на корективния грим е необходимо нанасяне на подходящ хидратантен крем с отлична толерантност. За предпочитане е този продукт да съдържа ограничен брой компоненти, по възможност да отсъстват консерванти, препоръчително продуктът да е от типа на Толеранс Екстрем. Различните етапи (стъпки) на поставяне на медицинския коригиращ грим са най-общо сведени до 3 действия: неутрализация на цветовете, хомогенизиране (уеднаквяване) на тена и фиксиране на пигментите (виж таблицата по-долу).

   

Последователност при нанасяне на медицински коригиращ грим - 3 етапа  

 

Стъпка (действие)

Използван продукт

Практически съвет (начин на нанасяне)

Неутрализиране

Коригиращ стик – жълт или зелен

Вземате малко количество от коригиращия стик на върха на пръстите си и го разпределете върху ограничени зони с несъвършенства с потупване до пълното им заличаване

Изравняване на тена

Компактен коректор (компактна крем пудра)

Нанесете компактната крем пудра с гъбичка или с върха на пръстите

Фиксиране

Прахообразна пудра мозайка

Нанесете пудрата с голяма четка

 

 

В края на деня медицинския грим се почиства нежно и деликатно, без да се провокира раздразнение. 

Съвети за отстраняване на грима: За да не се предизвика зачервяване след процедурата е препоръчително почистването да се осъществява с продукт, който позволява емулгиране с върха на пръстите.  Често пациентите предизвикват раздразнение на кожата, търкайки я прекалено силно с памучен тампон.

 

В заключение: Медицинският коригиращ грим е високотехнологичен продукт, предлаган в различни текстури и цветове, осигуряващ оптимална толерантност и ефективно прикриващ видими преходни или постоянни несъвършенства върху кожата.
Това е лесен начин да се възстановят социалните контакти на  хората страдащи от хронични видими дерматози и да се прикрият преходните несъвършенства на пациенти в очакване на крайния резултат след дермато-естетични процедури.

 

   

Референции (Източници; Литература):  

 

  • P. Delamar.
  • Le Maquillage Artistique, 2002, Editions Vigot
  • Nonni J. Le maquillage médical restaure la confiance en soi, Abstract Dermatologie, septembre 2006.
  • Nonni J, Mérial-Kieny C. Maquillage de correction médicale pour les peaux brûlées, J. Plaies et cicatrisation, 2006 ; 53 : Tome XI
  • Nel-Omeyer M, Ambonati M, Mengeaud V, Taieb C, Merial-Kieny C.
  • Intérêt du maquillage correcteur médical chez les grands brûlés : impact sur la qualité de vie, tolérance et acceptabilité cosmétique,
  • J. Plaies et cicatrisation, 2007 ; 58 : Tome XII.